ROENHU
Home » FAQ

Ce înseamnă siguranţa alimentară?

Siguranţa alimentară înseamnă angrenarea tuturor factorilor şi aplicrea tuturor normelor cere sprijină şi asigură realizarea unor produse alimentare al caror valoare nutritivă şi consum stau la baza unei alimentaţii sănătoase. În limba engleză: Food Safety, în limba maghiară: élelmiszer biztonság.
Scopul principal al siguranţei alimentare este asigurarea protecţiei sănătăţii umane la cel mai înalt nivel iar obiectivul este reprezentarea intereselor consumatorilor vizavii de alimente.

Siguranţa alimentară ca şi concept ocupă un loc important în directivele uniunii europene. Politica UE privind siguranţa produselor alimentare are la bază conceptul “de la fermă până pe masa consumatorului”, o abordare holistică care integrează fiecare fază din procesul de aprovizinare a produsului pe o axa verticală începând cu producţia furajelor, la sănatatea plantelor şi bunăstarea animalelor, producţia şi prelucrarea primară, perlucrare secundară, ambalarea, depozitare şi livrare până la vânzare cu amănuntul în import sau export.

De ce o siguranţă alimentară? Prin siguranţa alimentară orice firmă şi companie realizează pe lângă produse alimentare de calitate şi o valoare adăugată socială, care se traduce prin încrederea clienţilor şi consumatorilor în producător şi produsele alimenatre ale acestuia şi se reîntoarce sub forma creşterii vânzărilor. Siguranţa alimentelor asigură rulajul de marfă, profitul şi continuitatea firmei şi justifică existenţa acesteia.
Aplicarea unui sistem de siguranţă alimentară cerază o serie de alte avantaje:

  1. Alinierea industriei alimentare din România la cerinţele Uniunii Europene referitor la producţia de alimente.
  2. Prevenirea unor focare de toxiinfecţii alimentare, care ar afecta starea de sănătate al consumatorilor.
  3. Favorizează dialogul constructiv între producători şi consumatori, între producători şi organele de control.

Cum poţi obţine siguranţa alimentară? Siguranţa produselor alimentare se poate obţine cu introducerea unui sistem de lucru prin care se  identifică şi se evaluează gradul de risc al punctelor cauzatoare de greşeli pentru a le elimina. Sunt sisteme acreditate internaţional şi agreate de uniunea europeana cum ar fi metoda HACCP sau Implementarea unui sistem IT de control producţie şi de trasabilitate a produselor alimentare pentru a putea monitoriza şi intervenii în cazuri în care apar sincope în procesul de producţie.


Siguranţa alimentelor pentru protecţia consumatorilor prin sistemul Productis

ProductisIndustriiCum cumparSolutiiContact
® 2009 Codespring LLC. All rights reserved. Software development by