ROENHU
Home » Industria laptelui

Lapte vs. Alcool la Români

Din 1938 pâna în 2010 nu s-au petrecut schimbări majore cel puţin dacă privim şi comparăm două studii separate, cel din 1938 şi cel recent din 2010.

În editorialul Revista Laptelui Nr. 5-6 din 1938. Domnul Skidon, autorul articolului, “Laptele şi igiena socială” relata «… Dacă nu consumăm lapte, în schimb la noi se bea foarte mult alcool. Un locuitor consumă pe timp de un an 55 litri lapte, în schimb săteanul român bea 150 litrii de băuturi alcoolice, iar orăşeanul 250 litri. Cârciumele au împânzit întreaga ţară, luând locul lăptăriilor; avem 17.000 cârciumi la sate şi 19,000 la oraşe, ceea ce revine o cârciumă la 40 de suflete – şi care pun în umbră cele 700 de lăptării… S’au făcut constatări că în România sunt copii care nu cunosc gustul laptelui, dar cari consumă băuturi alcoolice în cantităţi mari

După 72 de ani acest raport între consumul de acool şi lapte în Romania nu s-a schimbat. Chiar dacă din considerente economice şi ca efect al crizei economice consumul de alcool a scăzut acesta rămâne în continuare superior consumului de lapte.

Consumul de lapte poate fi luat ca un indicator al sănătăţii populaţiei şi a modului de viaţă responsabil. Totodată este un factor care generează şi susţine economia unei ramuri din industria alimentară. Consumul scăzut de lapte al populaţiei se reflectă în mecanismul economic ca o cerere diminuată  care afectează direct oferta, adică producţia de lapte şi produse lactate. Oferta scăzută va genera creşterea preţurilor care va afecta pătura socială cea mai vulnerabilă. Acest mecanism va rezulta o situaţie în care alimentul cel mai sănătos şi atât de necesar se va transforma într-un produs de lux.

În 2010 Românii consumă mai puţin lapte decât băuturi alcoolice, arată datele Institutului Naţional de Statistică INS.

Românii consumă peste şase litri de lapte pe lună, din care peste o treime provine din gospodăria personală.  33 la sută din băuturile alcoolice sunt făcute în curte.

În medie, un român consumă zilnic  700 de mililitri de băuturi alcoolice şi o cantitate de patru ori mai mică de lapte.

Alcoolismul e o boală care „se ia” în societate, dar care sfârşeşte în singurătate. Violenţa e următorul pas. 70 % dintre bătăile încasate în familie au drept cauză abuzul de alcool.

19 litri de alcool bea un român într-un an. Cu patru litri peste Media europeană. Oficial 100 de români mor în fiecare an din cauza alcoolului.

Sursă: antena3.ro, business-forum.ro,  Revista Laptelui nr. 5-6, 1938

Productis MILK sistem software dedicat pentru industria laptelui
ProductisIndustriiCum cumparSolutiiContact
® 2009 Codespring LLC. All rights reserved. Software development by