ROENHU
Home » Industria laptelui

Strategia laptelui de după anul 2015

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, a fost prezent sâmbătă la Adunarea Generală a Federaţiei Crescătorilor de Taurine din România, organizată la Sângeorgiu de Mureş. Aici a atras atenţia că România trebuie să îşi pregătească strategia de după anul 2015 când dispar cotele de lapte şi pentru momentul în care problema va fi legiferată în Parlamentul European.

“Laptele este primul produs care se constituie un obiectiv de lucru începând cu Consiliul de Miniştri din decembrie şi continuăm în etapa următoare cu un raport pe care comisarul european îl va prezenta şi apoi cu documentele care vor fi transferate către Parlamentul European pentru legiferare. Şi este vorba despre această problemă nouă legată de producţia de lapte din Europa, statutul laptelui în Europa, legat de suspendarea sau de dispariţia cotelor de lapte în anul 2015. Din punct de vedere al poziţiilor statelor, inclusiv Franţa a subscris la acest aspect. Trebuie să ne pregătim foarte bine pentru momentul în care chestiunea va fi legiferată în Parlamentul European. Pentru că după aceea este extrem de greu să modifici o recomandare prin notificări”.

Tot cu ocazia acestei interveneţii domnul ministru Valeriu Tabără subliniază: “Este incredibil ca să ceri din două-trei locuri datele referitoare la efective şi să obţii date diferite. Cum să iei o decizie când nu ştii cui te adresezi? Anul trecut a fost o lipsă de efective de circa 150.000 de capete de vaci de lapte. Mă întreb mereu cum a ajuns România să importe lapte şi produse lactate. Nu e posibil să aduc lapte ieftin. Şi acum în raport cu ceea ce are în evidenţă ANSVSA există diferenţe care merg până la 180.000 – 200. 000 de capete… Există un sistem de creştere a taurinelor în România şi un domeniu formidabil şi este la fel de important şi Holsteinul, şi Bălţata Românească şi Bruna, în aşa fel încât pe producţia de lapte să putem asigura necesarul din România, şi nu luptele pentru nu ştiu ce tip de interese mai mult sau mai puţin de grup, care ne-au dus la importul de produse lactate. Pentru că astea acolo duc”, a menţionat Ministrul Agriculturii.

Valeriu Tabără a subliniat că, dincolo de apartenenţa politică, este necesară o structură funcţională, capabilă să concureze cu firmele mari şi sistemul de comercializare.

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără punctat faptul că, “există un sistem de creştere a taurinelor în România şi un domeniu formidabil şi este la fel de important şi Holsteinul, şi Bălţata Românească şi Bruna, în aşa fel încât pe producţia de lapte să putem asigura necesarul din România, şi nu luptele pentru nu ştiu ce tip de interese mai mult sau mai puţin de grup, care ne-au dus la importul de produse lactate. Pentru că astea acolo duc”.

sursa: agroaliment.ro; interlacta.ro

Productis MILK sistem software dedicat pentru industria laptelui
ProductisIndustriiCum cumparSolutiiContact
® 2009 Codespring LLC. All rights reserved. Software development by